Warning: Undefined array key "design" in /var/www/pecsivakok.hu/html/pmain/main.php on line 13

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/pecsivakok.hu/html/pmain/main.php:13) in /var/www/pecsivakok.hu/html/pmain/main.php on line 36

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/pecsivakok.hu/html/pmain/main.php:13) in /var/www/pecsivakok.hu/html/pmain/main.php on line 37
Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete
Az egyesület logoja
Vakok és Gyengénlátók
Baranya Megyei Egyesülete
7623 Pécs, Móricz Zs. u. 8.
Egyesületünk székháza
Hétfő: 14-18 Kedd: 8-12 Szerda: 8-12 Csütörtök: 14-18 Péntek: 8-12 Szombat: zárva Vasárnap: zárva

Menü

Elérhetőségeink:
Cím: 7623 Pécs, Móricz Zs. u 8. Tel/fax: 72 / 534-556
Web: pecsivakok.hu
Email: iroda@pecsivakok.hu


Kép egyesületünk életéből.


Bankszámlaszámunk:
Takarékbank Zrt. 50800111-11153542 IBAN szám: HU03 5080 0111 1115 3542 0000 0000

Adóbevalláshoz:
1%
Segítsen adója
egy százalékával!
Adószámunk: 18326691-1-02

egy százalék logó

Fő támogatóink:

Ajánló

hangosujsag weboldala
www.laprolhangra.huFrissítve: 2024 06 11


Hőtérkép
Látogatók száma:

Oldalletöltések száma:
256135

Aktuális híreinket facebook oldalunkon is megtekinthetik: facebook.com/vgybme


Segédeszköz pályázat


Elnökségünk döntött a 2024 évi segédeszköz vásárlást támogató pályázati kiírásáról.
Az adatlap és a kiírás innen letölthető!
Segédeszköz pályázati kiírás 2024
Segédeszköz pályázati adatlap 2024
2024. 06. 10.

Elnökségi ülés június 3


Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy egyesületünk elnöksége soron következő ülését 2024 június 3-án 16:30 órai kezdettel tartja egyesületünk székházában.
Napirendi pontok:
1. elnök beszámolója
2. Segédeszköz pályázat megvitatása, kiírása
3. egyebek

Az ülés nyílt, azon a tagok részt vehetnek, de tárgyalási joga csak a vezetőségi tagoknak van, szavazati joguk pedig csak az elnökség tagjainak.
2024. 05. 25.

Taggyűlés beszámoló


Egyesületünk május 16-án megtartotta éves taggyűlését, ahol elfogadásra került a felügyelő bizottság 2023 évi jelentése, a szervezet 2023 évi szöveges beszámolója, pénzügyi mérlege, közhasznúsági jelentése.

Fontos információ, hogy a taggyűlés döntése szerint az éves tagdíj mértéke 2025 évtől 4000 forintra emelkedik.

Továbbá a taggyűlés vmegválasztotta a szervezet új "jelölő és választási bizottságának" tagjait: Dr Nagy Anikó, Wolf János, Kiss László.
A leköszönő bizottsági tagok munkáját köszönjük, az új bizottsági tagoknak pedig eredményes munkát kívánunk!
2024. 05. 20.

Csörgőlabda, teke, baseball


Felhívjuk sorstársaink figyelmét, hogy Pécsen többféle sporttevékenységben is részt vehetnek! Egyesületünk csörgőlabda csapatát Radó Zoltán edzi, ahova minden héten kedden 16 órától lehet becsatlakozni a Bártfa utcai általános iskolában.
Varga Antal menedzselésében minden héten vasárnap vak baseball edzésen lehet részt venni.
Végül lehetőség van a Pécsi látássérültekből álló tekecsapatban is megméretni magát annak aki kiváncsi erre a sportra. Edzések heti rendszerességgel, érdeklődni Káptalan Józsefnél lehet!
2024. 05. 10.

Telefonos és tanulmányi pályázatunk nyertesei


Elnökségünk május 6-i ülésén döntött a tanulmányi és telefon adományozó pályázatainak nyerteseiről.
Minden beérkezett tanulmányi pályázat érvényesnek és nyertesnek lett nyilvánítva, ez alapján az első Pécsi Lions Klub felajánlásának köszönhetően 10 látássérült tanuló kap 30.000 forint értékű támogatást. Támogatásban részesülnek:
Pozsgay Dóra, Kopa Dorottya, Kopa Marcell, Bihary Nóra, Dr, Nagy Anikó, Pálmai Nemes Hanna, Hamarics Andrea Anita, Kovács Aurél, Fekete Dániel, Zeke Tímea

Szintén az Első Pécsi Lions Klub 900.000 forint értékű felajánlásának köszönhetően 13 látássérült egyesületi tag részesül a pályázatában kért Blindshell 2 vagy egy Samsung A14-es telefon adományban. A támmogatottak:
Ágostonné Bandicz Krisztina Zsuzsanna, Elekes Lajos, Kovás Aurél, Dr Nagy Anikó, Horváth Zoltán, Lőczi József, Szabó Erika, Roth Zsolt, Mozsgai Róbert, Papp Sándorné, Orbán Alex, Toth Gábor, Molnár Vincencia

A kiosztásra kerülő támogatások összértéke eléri az 1.2 millió forintot.
2024. 05. 10.

Zárvatartás május 16-án csütörtökön


Tájékoztatjuk a tisztelt Tagjainkat, hogy egyesületünk székháza 2024 május 16-án (csütörtökön), a Közgyűlés napján zárva tart, ügyfélszolgálatunk szünetel!
2024. 04. 30.

2024 évi Taggyűlés


A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének rendes évi taggyűlését 2024. május 16-án (csütörtökön) 9 óra 30 percre a Pécs, Universitas utca 2/A sz. alatt lévő Tudásközpont földszinti konferenciatermébe az elnökség összehívja. Az ismételt taggyűlés ugyanazon nap, ugyanazon helyszínen 10 órai kezdettel kerül megtartásra.

A taggyűlést követően a szokásoknak megfelelően közös önköltséges ebédre invitáljuk a tagjainkat a Rundó étterembe (Citrom utca).

A Közgyűlés részletes meghívója az alábbi linken letölthető:
meghívó taggyűlésre
2024
2024. 04. 30.

Elnökségi ülés


Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének soron következő elnökségi ülése 2024 május 6-án (hétfő) 16:30 órakor kerül megtartásra, a 7623 Pécs, Móricz Zs. u. 8. sz. alatti székházában. Az érdeklődő sorstársak jelen lehetnek az ülésen, de tárgyalási és szavazati joguk nincs.

Napirendi pontok:
1. Az elnök beszámolója
2. Döntés írásos meghívók kiküldéséről
3. Döntés tanulmányi pályázatokról
4. Döntés telefonos pályázatokról
5. Jelölő Bizottsági előterjesztés
6. Egyebek
2024. 04. 30.

Ifjúsági nagyklub május 10


Az ifjúsági nagyklub 2024 május 10-én (pénteken) 16 órától kerül megrendezésre. Lehetőség lesz beszélgetésre, zenehallgatásra, táncra, társasjátékra és még sok egyéb mókára. Rágcsálni és innivalót bárki hozhat batyus jelleggel.

A délután és az este hangulatáról Kozma János vendégzenész gondoskodik.
Várunk mindenkit sok szeretettel!
2024. 04. 29.

Vakvezető kutyák világnapja


A vakvezető kutyák világnapja alkalmából 2024 április 27-én egyesületünk is összejövetelt tartott a vakvezető kutyások klubjának tagjai számára. A programon többféle előadás is elhangzott amelyen a résztvevők számos jogi és problémakezelési ismeretre tehettek szert. A program házigazdája Angyal Gábor, a klub vezetője volt.
2024. 04. 29.

Látássérült személyek foglalkoztatása felmérés 2024


Az egyik legnagyobb hazai nagyvállalatazMVGYOSZ-szelés tagegyesületeivelegyüttműködve azon dolgozik, hogy tudatosan, az érintettek véleményének megismerése révén tudjon felkészülni egy, a látássérült személyek számára is végezhető munkakör kialakítására.

Ezen vállalat több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásában, következő célja pedig, hogy látássérült személyeket is foglalkoztatni tudjon. Ennek érdekében szeretnék megismernilátássérült személyek egyéni élményeit és véleményét a munkavállalással kapcsolatban.

Szeretnék, ha egy csoportos beszélgetés keretein belül, megosztanák velüka munkavilágával kapcsolatos tapasztalataikat, elvárásaikat, esetleges nehézségeiket.

A beszélgetések országszerte több nagyvárosban, személyes részvételt igénylő fókuszcsoportok keretein belül lesznek megtartva, melyek helyszínei: Budapest, Pécs, Miskolc, Veszprém és Kecskemét.A csoportokra 18 és 55 év közötti látássérült személyek jelentkezését várjuk.

Jelentkezzen bátran, akár van munkatapasztalata, akár nincs, akár vidéken, akár Budapesten él, szívesen fogadjuk jelentkezését!

A csoportos beszélgetésekre beválogatott résztvevők garantált ajándékot, egy 5000 Ft értékű Media Markt vásárlási utalványt kapnak.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és úgy érzi, hogy szívesen közreműködne egy olyan kutatásban, amelynek célja, hogy a látássérült személyek foglalkoztatási lehetőségei bővüljenek, kérjük, hogy az alábbi e-mail címre küldje el következő adatait:Név; Telefonszám!
baranya@tarsadalomkutato.hu

Adatai megküldését követően a szervezőktelefonon fogják felvenni Önnel a kapcsolatot,egyeztetik a részvételi feltételeket és informálják Önt a további részletekről (a fókuszcsoportok pontos időpontja, helyszíne, tudnivalók stb.).A szervezők mindenben szívesen segítenek, amennyiben bármilyen kérdése lenne a felkérés kapcsán, írjon bizalommal a megadott e-mail címre vagy a telefonos munkatársak megkeresésekor bátran kérdezzen!

A jelentkezés természetesen önkéntes alapú, a megadott adatokatszigorúan bizalmasan kezeli a szervező, amelynek részleteit az alábbi adatkezelési tájékoztatóban olvashatják.
2024. 04. 25.

2024 évi taggyűlés


A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének rendes évi taggyűlését 2024. május 16-án (csütörtökön) 9 óra 30 percre a Pécs, Universitas utca 2/A sz. alatt lévő Tudásközpont földszinti konferenciatermébe az elnökség összehívja.

A meghívó a részletes tájékoztatással hamarosan kiküldésre kerül.

A taggyűlést követően a szokásoknak megfelelően közös önköltséges ebédre invitáljuk a tagjainkat. Miután az előző évek visszajelzései pozitívak voltak az étteremmel kapcsolatban, idén is a Rundó étteremben étkezünk az adott napi aktuális menüből. A menü ára 1980 forint.

Az ebédre előzetes regisztráció szükséges, melyre május 10. péntek 12 óráig jelentkezhetnek irodánkban.
2024. 04. 23.

Vakvezetőkutyák világnapja


A Vakok és Gyengéllátok Baranya Megyei Egyesülete a Vakvezetőkutyák Világnapja alkalmából, szakmai rendezvényt tart, Atlasz Vakvezetőkutyás Klubja tagjai számára.

A rendezvény célja, hogy a vakvezetőkutyát alkalmazó látássérült személyek ismereteit és készségeit fejlessze, a vakvezetőkkutya alkalmazása során őket érő esetleges jogsérelmek kapcsán felmerülő konfliktusok megelőzése, elkerülése, illetve hatékony kezelése terén.

A rendezvény időpontja:

2024. április 27. szombat. Kezdete 10:00 óra, tervezett vége 14 óra.

A program napirendje:
1. Megnyitó
2. Jogszabályok gyűjteménye
Előadó: dr. Nagy Anikó, vakvezető kutyás jogász
3. A rendőri segítségről
Mely jogsérelmek esetén kérhet rendőri segítséget a vakvezetőkutyát alkalmazó személy?
Mi a teendő, ha kutya támadás ér egy vakvezető kutyát?
Előadó: Patai Árpád főtörzsőrmester, kutyavezető, (Fókusz Kutyaiskola)
4. Asszertív kommunikáció
Megoldókulcsok a vakvezetőkutya alkalmazása során előforduló konfliktusok megelőzéséhez, elkerüléséhez, azonnali megoldásához.
Előadó: Kardon Annamária, pszichológus, life coach, vakvezetőkutyás

A programot ünnepi ebéd zárja.

A program létrejöttének főtámogatója a Pécs Város 2024. évi Civil Tanácsnoki keretéből Dr. Kunszt Márta Civil Tanácsnok. A támogatást ezúton is hálásan köszönünk!

A rendezvény zártkörű, kizárólag meghívottak vehetnek rajta részt.
A rendezvény iránt érdeklődő média-képviselők részvételi szándékukat a kapcsolat@pecsivakok.hu címre küldött e-mailben jelezhetik, 2024. április 26-án 17 óráig.
Angyal Gábor

2024. 04. 20.

Telefon támogatás


A látássérültek számára az a legnagyobb kihívás, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű információt szerezzenek az őket körülvevő világról.
Ma már a Technológia fejlődése által egy látássérült az okostelefonja segítségével képes önállóan kommunikálni ismerőseivel, közlekedni, tájékozódni, fényt, színt, pénzt, szöveget felismertetni, információt szerezni az internet világából, hozzájutni tananyagokhoz, szépirodalmi alkotásokhoz, tartalmassá teszi a szabadidőt az elérhető zenei, videó fájlok, játékok és digitális könyvek által. Elmondható, hogy a mai telekommunikációs eszközökkel egy világ nyílt meg a látássérült társadalom előtt.
A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy sorstársi közösségének tagjai minél szélesebb körben hozzáférjenek ehhez a technológiához és általa életminőségük jelentősen javuljon. Ezért a szervezet a Pécsi Első Lions Klub támogatásával pályázatot hirdet okostelefon készülékek adományozására. Nem kizárólag, de elsődlegesen azokat kívánjuk támogatni, akik még nem rendelkeznek okoskészülékkel, illetve nem tudták kihasználni ezen technológia előnyeit.

A kiírás és az adatlap letölthető innen:
telefon támogatás kiírás
telefon támogatás adatlap

Élelmiszer adományozás


Mint arról már a médiából többen értesülhettek, Az Élelmiszermentő Központ élelmiszer csomagokkal kívánja segíteni a rászoruló látássérülteket. Az országos projekt keretében egyesületünk 26 élelmiszer csomagot oszt szét rászoruló tagjai között.
A csomag iránti igényüket irodánk telefonszámán (72/534-556) kell jelezni. A csomagokat az igények beérkezésének sorrendjében osztjuk ki.
Az adománycsomagokat kizárólag székházunkban lehet átvenni, legkorábban március 28-án csütörtökön a délutáni ügyfélfogadási időben.
Amennyiben tudomása van rászoruló látássérültről kérem hívja fel a figyelmét a lehetőségre!
2024. 03. 22.


Segédeszköz bemutató a Kilátás Alapítvánnyal és a Novák Optikával


A Ki-Látás Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete és a Novák Optika szervezésében eszközbemutató szakmai találkozót tartunk!
Az eszközbemutatón Novák Zsuzsanna, a Novák Optika optikusa a távcsőszemüvegekről, speciális, fényvédelmet biztosító színszűrőkről és elektronikus nagyítókról tart tájékoztatást és bemutatót!
Távcsőszemüvegekkel országszerte nagyon kevés szakember foglalkozik, ritka lehetőség, hogy helyben nyílik lehetőség megismerésükre.

Az optikai eszközökön túl megismerkedhetnek az egyesület és az alapítvány speciális eszközeivel is. Többek között a kontaktgrill sütővel, mellyel olaj nélkül tudnak sütni, hasonlóan a népszerű Air Fryer sütőhöz.

Az esemény alkalmával lehetőség lesz az eszközök megismerésére, több eszköz kipróbálására!

Az eszközbemutató mellett a Ki-Látás Alapítvány szakemberei tájékoztatást tartanak a vak ping-pongozás mikéntjéről, lehetőségeiről, önsegítő klubfoglalkozásaikról és narrálási lehetőségekről. Szóba kerülnek az alapítványnál igénybe vehető szolgáltatások is.
A rendezvény időpontja: március 22. 15.00
Helyszín: Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete, Pécs, Móricz Zs. u. 8.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
2024. 03. 12.

Költészetnapi felhívás


Szeretettel hívjuk sorstársainkat és kísérőiket a költészet napja alkalmából megszervezésre kerülő szavaló, felolvasó programunkra!
Ez alkalomból híres magyar költők művei mellett lehetőséget kívánunk adni látássérültek által szerzett költemények megszólaltatásához, illetve előadói érzékkel rendelkező tagjaink közreműködéséhez is.
A rendezvény időpontja 2024 április 11., csütörtök 15:30
Helyszín, egyesületünk székháza, 7623 Pécs, Móricz Zsigmond utca 8.

Kérjük az előadókat, hogy szereplési szándékukat szíveskedjenek előre jelezni - az előadandó mű megjelőlésével - elérhetőségeink valamelyikén 2024 április 2-ig.
Telefonszám 72/534-556, emailcím ugyfelszolgalat@pecsivakok.hu.
Várunk szeretettel minden szerepelni vágyót illetve érdeklődőt!2024. 03. 11.
2024. 03. 11.

Bibliai beszélgetések - március 18


Márciusban folytatódik bibliai beszélgetés programunk. A soron következő alkalom időpontja: 2024. március 18. (hétfő) 14:30
A program helyszíne egyesületünk székháza: 7623 Pécs, Móricz Zsigmond u. 8.

Az esemény témája: Jézusunk szenvedése, halála, feltámadása, húsvét ünnepének tartalma.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
2024. 03. 11.

Búcsúzunk Rumbah Jenőtől


Kedvelt klubtagunktól, sorstársi közösségünk költőjétől búcsúzunk 2024 03 18-án 13 órakor a Pécsi temetőben!
2024. 03. 11.

Tanulmányi pályázat


Felhívjuk közösségünk tanulóinak figyelmét, hogy a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének elnöksége a tanulmányokat folytató látássérültek megsegítésére tanulmányi pályázatot hirdet. A pénzügyi támogatásokat az Első Pécsi Lions Klub kiemelkedő 300.000 forint adományának köszönhetően tudjuk biztosítani!
A beadási határidő: 2024 április 30.

A részletes pályázati kiírás és adatlap beszerezhető irodánkból, illetve letölthető weboldalunkról az alábbi linkeken:
Kiírás
adatlap
2024. 03. 11.

Nőnapi rendezvény, ifjúsági klub


Szeretettel hívunk mindenkit a 2024 március 8-án pénteken megtartásra kerülő nőnapi rendezvényünkre.
A program 14 órakor kezdődik, amikor a hölgyeknek aprósággal kedveskedünk. A délután folyamán lehetőség lesz Bán Józsefné (Klárinéni) Görögországban is híres lángosát megkóstolni, a lángos kedvezményes ára 500 forint.

15:30-tól szórakoztató közösségi játékra invitáljuk a jelenlévőket. (kvíz, barkóba, amerikából jöttem)
16:30-tól az ifjúsági klub veszi kezdetét, ahol a karaokizés mellett Kozma János szolgáltatja a zenés hangulatot. A zenés, vidám estén az étel-ital fogyasztás batyus jellegű.

Helyszín egyesületünk székháza, 7623 Pécs Móricz Zsigmond utca 8.

Várunk mindenkit szeretettel!
2024. 03. 04.

Irodalmi pályázat!


VGYBME "MÁS-KÉP" LÁTOM?! Második Nagy Bandó Országos Irodalmi Pályázat

A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete országos Irodalmi Pályázatot ír ki. Névadója és fővédnöke: Nagy Bandó András író, költő, humorista.
Egyesületünknél másodszor kerül sor látássérültek részére irodalmi pályázat kiírására. Célunk a kultúra terjesztése. Ösztönözni szeretnénk mindazokat, akik a lehetőséggel élve próbára tennék magukat az írás terén.
A pályázóktól olyan műveket várunk, amelyek közvetlenül vagy közvetve tartalmaznak utalást a látássérültségre. Az írás lehet vers, novella, mese vagy bármilyen irodalmi alkotás.

A pályázat beszerezhető irodánkból, illetve letölthető weboldalunkról az alábbi linkeken:
Kiírás: http://www.pecsivakok.hu/data/2024/irodalmipalyazat2024kiiras.doc
adatlap: http://www.pecsivakok.hu/data/2024/irodalmipalyazat2024adatlap.doc
2024. 03. 01.

Csörgőlabdázási és baseballozási lehetőségRadó Zoltán sorstársunk kezdeményezéseként csörgőlabda csapatot szervezünk! Az edzések heti rendszerességgel, keddenként Pécsen már zajlanak.
Varga Antal kezdeményezésére baseball csapatot szervezünk. Az edzések tavasszal indulnak majd havi 1-2 alkalommal Pécsen.
Várjuk az érdeklődőket, jelentkezőket!
2024. 02. 07.


Farsangi Ifjúsági klub


Szeretettel hívjuk és várjuk tagjainkat 2024 február 9-én 16 órakor kezdődő farsangi ifjúsági klubunkra. A zenés, vidám összejövetelen a fogyasztás batyus jellegű.
2024. 02. 07.


Mobilflottánk előfizetéseinek változása


2024. március 1-jétől a Telekom szolgáltató 15%-os inflációkövető díjkorrekciót alkalmaz. Ügyfeleink érdekeit figyelembe véve, ez a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves fogyasztóiár-indexnél kisebb mértékű.

A 2024. január 1. után kötött egyedi szerződések esetében, illetve a 2023-ban kötött, de 2023. december 31-ig nem létesített egyedi szerződésű szolgáltatások esetében a díjkorrekciók NEM érvényesülnek.

Mire vonatkozik a díjkorrekció?

Az üzleti vezetékes és mobil szolgáltatások havi díjaira, így az egyesületünk által igénybevett előfizetésekre is. A forgalmi díjakra, azaz perc- és SMS-díjakra, a kiegészítő szolgáltatások díjaira nem.

Mikor fizeti az első számlát, amiben már az új díjak szerepelnek?
hrA módosított havi díjakat tartalmazó első számlát üzleti mobil szolgáltatások esetén áprilisban, az eddig megszokott számlázási időszakban készítjük el, így szolgáltatástól függően ekkor fizeti először az új díjakat.

Hol tudja megnézni az új havi díjait?
Új havi díjait március 1. után weboldalunkon vagy a Telekom alkalmazásba belépve láthatja majd a Telekom fiókjában. Munkatársaink is csak március 1-jét követően tudnak tájékoztatást adni pontos havi díjairól.

A díjkorrekció miatti változással további teendője nincs, bővebb információt itt talál.
https://click.site.telekom.hu/?qs=5c47fa5f95792ea0653a34c492f2f0a81571a4c3ef703ec9972890036328aeafe24e0bb802fb7737dab9fe28776fb4439ff8d7f38326aea4
2024. 02. 07.


Sporttagozat indítása


Egyesületünknél sportszakosztályt létesítettünk, melynek keretében csörgőlabdázási, baseballozási játékra lesz lehetőség. Várjuk az érdeklődőket.
2024. 01. 16.


Szakmai előadás - Kilátás Alapítvány


Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, a „Kilátások útján” Ágazatközi kezdeményezés a látássérültek életminőségéért
című szakmai napunkra!
Az esemény január 16-án, kedden kerül megrendezésre, a Családok Háza - Pécs, Szabó József utca 4. cím alatt.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Az alábbi linken, vagy az info@kilatas.hu e-mail címen tudtok regisztrálni.
Regisztrációs link:
https://forms.gle/tgQiFJefNLjREEX39

Várunk minden kedves érdeklődőt!
2024 01 10


Pótszilveszteri ifiklub


Mindenkit szeretnénk meghívni január 12-én esedékes „Pótszilveszteri” Ifiklub eseményünkre egyesületünk székházába 16:00-tól.
Étkezés batyus jelleggel. Játék, zene, szórakozás, a talpalávalót Kozma János szolgáltatja.
2024 01 08

Bibliai beszélgetés januári alkalom


Januárban folytatódik bibliai beszélgetés programunk. A soron következő alkalom időpontja: 2024. január 15. (hétfő) 14:30.
A program helyszíne egyesületünk székháza: 7623 Pécs, Móricz Zsigmond u.8.
Az esemény témája: A jóság és a hűség.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Üdvözlettel: Gábris Orsolya, Varga Szilvia
2024 01 08

Szilveszteri köszöntő!


Ezúton kívánunk mindenkedves tagunknak és családjának jó egészséget, boldog új esztendőt!
Ügyfeleinket január 8 hétfőtől várjuk irodánkban a megszokott ügyfélszolgálati időben!
2024 01 02

Karácsonyi üdvözlet!


Tisztelt Tagjaink!

Ezúton kívánok minden kedves tagunknak és családjának a VGyBME vezetősége és dolgozói nevében is, kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt! Szeretettel várjuk Önöket a 2024. évben is, bízom benne, hogy egyre több sorstársunknak egyre több területen tudunk segítséget nyújtani a jövőben!
Ügyfélfogadásunk első nyitvatartási napja január 8-án hétfőn lesz!

Tisztelettel
Bögyös Zoltán elnök és a VGyBME Csapata
2023 12 11

Mi legyek?


A Kilátás Alapítvány programsorozata. Regisztráció Rauch Róbert, Informatikussal való beszélgetésre
Folytatódik beszélgetés sorozatunk a “Mi legyek?” projekt keretésben.
December 20-án 17:30-kor, Rauch Robert informatikus mesél majd a saját pályaválasztásának útjáról, jelenlegi munkájáról.
Ha érdekli a látássérültek, az informatika és a munkavállalás világa, várjuk a programunkra.
2023 12 11

Kitekintő - Előadás az olasz látássérültek lehetőségeiről


"Bezzeg". Néha olvashatjuk, hallhatjuk, hogy külföldön mennyivel jobbak a látássérültek lehetőségei. De vajon mi az igazság? Az attól függ. Melyik ország állampolgára az ember.

A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete egy rendhagyó beszélgetésnek ad helyet, ahol az Olaszországban élő látássérültek helyzetéről, lehetőségeiről lesz szó. Előadó: Luca Gaviano, aki Szardínia szigetéről érkezett. Luca klinikai szakpszichológus, emellett a Cagliari Egyetem támogató szolgálatánál is dolgozik, egy látássérültekkel foglalkozó alapítvány vezetője, és baseballt is oktat vakoknak.

Az előadás időpontja: 2023. december 9. Kezdés: délelőtt 10 órakor.
A program helyszíne egyesületünk székháza. (7623 Pécs, Móricz Zsigmond utca 8.)

Az előadás angol nyelven zajlik, melyet magyar nyelvre dr. Nagy Anikó, a rendezvény ötletgazdája fog tolmácsolni.

Aki szeretné megtudni, hogy Olaszországban valóban Pármai sonkából van-e a látássérültek igazolványa, és tényleg martinival fertőtlenítik-e a kezüket étkezés előtt, az jöjjön el! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Részvételi szándékukat szíveskedjenek mihamarabb jelezni.

Jelentkezni az ugyfelszolgalat@pecsivakok.hu
e-mail címen, vagy az egyesület
ügyfélszolgálati telefonszámán (72) 534-556 lehet, 2023. december 8-áig.

Jó lesz, gyertek!
Szeretettel Várunk mindenkit!
Dr Nagy Anikó és a VGyBME csapata
2023. 12. 02.

Zárvatartás, ügyfélszolgálati szünet


Felhívjuk tisztelt Sorstársaink és ügyfeleink figyelmét, hogy egyesületünk 2023 december 1-én pénteken zárva tart! Ügyfélszolgálatunk ezen a napon nem lesz elérhető!
Megértésüket köszönjük!
2023. 11. 24.

Informatikai ismeretterjesztő klub


Novemberben új informatikai klubot indítunk , aminek keretén belül a látássérülteket érintő informatikai eszközökkel, technológiákkal ismerkednénk meg.
Első alkalom: november 27. (hétfő) 16:30
A program helyszíne egyesületünk székháza: 7623 Pécs, Móricz Zsigmond u. 8.
Az esemény témája: Ki melyiket használja, preferálja jobban: ios vagy android?
Pozsgai Dóra
2023. 11. 16.

Bibliai beszélgetés november


Novemberben folytatódik bibliai beszélgetés programunk. A következő alkalom időpontja: 2023. november 20. (hétfő) 15 óra.

A program helyszíne egyesületünk székháza: 7623 Pécs, Móricz Zsigmond u. 8.

Az esemény témája: Önuralom/Önmegtartóztatás
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Gábirs Orsolya és Varga Szilvia
2023. 11. 13.

Segédeszköz akció és beszerzés


Az idei évben utolsó alkalommal, november 24-én pénteken, Budapestre utazik munkatársunk, segédeszköz beszerzés céljából. Ha bármilyen eszközre lenne szüksége a MVGyOSz, illetve a VGyKE Láthatárbolt kínálatából, igényeiket a pontos ár befizetése mellett jelezzék irodánk felé 2023 november 22. (szerda) 12 óráig. (A vételár hiányában és a megadott időponton túl érkező megrendeléseket nem fogjuk tudni teljesíteni.
Felhívom figyelmüket, hogy november 24-e péntekig (vagy a készlet erejéig) 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a MVGYOSZ segédeszköz boltjából.
Megrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal személyesen, telefonon vagy ügyfélszolgálatunk e-mail címén:
ugyfelszolgalat@pecsivakok.hu
2023. 11. 13.

Új vezetőségi tagokat válaztottunk


Elnökségi és felügyelő bizottsági tagokat választott a VGYBME taggyűlése, 2023. november 10-én, pénteken.
Az időközi választást Maros István elnökségi tag, és Kis László felügyelő bizottsági tag lemondása tette szükségessé.

Az időközi választó taggyülést a meghirdetett időpontban a kis létszámban megjelenő tagság miatt határozatképtelenni kellet nyilvánítani, majd fél órával később, szabályos keretek között, az ismételt választó taggyűlés eredményesen választotta meg az új elnökségi és felügyelő bizottsági tagokat.
Ezentúl Csegezi Alexandra vesz részt az egyesület elnökségének döntéshozatalában, a felügyelő bizottságba pedig Varga Szilvia lépett be.
Elnökségi póttag lett Kiss László.
2023. 11. 13.

Közlekedési akadálymentesítés - Egyeztetés a Tükebusszal


Összeírtuk, hogy milyen műszaki jellemzőkkel tekinthető látássérültként akadálymentesen használhatónak egy helyi járatú autóbusz.
A szempontok meghatározásakor az MVGYOSZ, a tárgykörben kialakított álláspontjához igazodunk, törekedve az országos szintű egységességre.
A dokumentumot 2023. november 7-én adtuk át Skutnik Tibornak, a pécsi TÜKEBUSZ vezérigazgatójának, aki ígéretet tett arra, hogy az új elektromos hajtású buszok beszerzésekor már ezeket a feltételeket is előírják a gyártóknak.
2023. 11. 10.

Mi legyek? - Pályaválasztást segítő programsorozat


A Kilátás Alapítvány programsorozatot indít a továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló fiataloknak. A program célja hogy segítse feltérképezni a belső értékeket, az érdeklődési köröket, példákat mutasson a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésre. A projekt első alkalma egyesületünk székházában lesz november 18-án szombaton. A program részleteit és a jelentkezési lehetőséget a következő linken találják:
Facebook hirdetmény
2023. 11. 10.

Iskolai szemléletformáló foglalkozások


Egyesületünk munkatársai november hónapban is folytatják iskolai szemléletformáló foglalkozások megtartását. Csapatunk november 6. és 9-én a Hosszúhetényi iskolába látogat el.
2023. 11. 05.

Tanulmányi díjátadó


Egyesületünk minden évben támogatja a fiatal látássérültek tanulmányait. A támogatások 2023 évi átadására november 10-én 17 órakor kerül sor ünnepélyes keretek között, ahol az ösztöndíjakat fő szponzorunk az Első Pécsi Lions Klub képviselői adják át.
2023. 11. 05. Szeretettel várjuk a díjban részesülő tanulókat!

Szemléletformálás az Első Pécsi Lions Klubbal


A PEAC kerekesszékes kosárlabda csapata nemzetközi bajnokságot tartott a Rádgéber Kosárlabda Akadémián. Az esemény 2023 november 4-5-én volt megtartva, amelyet megelőzött egy nagyszabású sportrendezvény ahol számos érdekes sporttal lehetett megismerkedni. Az eseményt helyt adott szemléletformáló játékos feladatoknak melyeken 4-5 fős csapatok mérettethették meg magukat.
Egyesületünk az Első Pécsi Lions Klubbal összefogásban is várta a versenyzőket. A játékosok megismerkedhettek a braille írással, kipróbálhatták a vakos közlekedést egy akadálypályán, valamint tapintás és szaglás érzetüket is próbára tehették. A programon Pozsgai Dóra, Perényi Kitti, Angyal Gábor és Bögyös Zoltán működött közre.
2023. 11. 05.

Ifjúsági klub november 10


Szeretettel hívjuk és várjuk tagjainkat a novemberi ifjúsági klubunkra. A program a megszokott zenés, vidám összejövetel, kellemes beszélgetések, jó hangulatban, étel-italfogyasztás batyus jelleggel. A klubozók szabadon használhatják hangszereinket, játékainkat.
Időpont: 2023 november 10, 18 órától
Helyszín: a szervezet székháza, Pécs Móricz Zsigmond utca 8.
A program regisztrációhoz nem kötött, de érdeklődésének jelzését szívesen fogadjuk!
2023. 11. 02.

November 10-én pénteken délután lesz ügyfélfogadás


Felhívjuk tisztelt tagjaink figyelmét, hogy november 10-én pénteken a személyes és telefonos ügyfélfogadásunk eltérő időpontban lesz elérhető. November 10-én nem lesz délelőtti ügyfélfogadás, helyette délután 14-18 óra között fogadjuk tagjainkat. Az alkalmi átszervezést a választó taggyűlésünk, a tanulmányi díjátadó ünnepségünk és az ifjúsági klubunk miatt szerveztük át. Megértésüket köszönjük!
2023. 10. 31

Iskolai foglalkozások Pellérden


Szemléletformáló csapatunk két napon át 6 órát tartott szemléletformáló foglalkozást a Pellérdi általános iskolában. A vakvezető kutya minden osztályban az érdeklődés középpontjában van.
2023. 10. 31.

ÁNyK szemléletformálás


Október 27-én pénteken, egyesületünk székházába látogattak a Pécsi Apáczai Nevelési és Művelődési Központ 1. sz. Általános Iskolájának 5/A osztályos tanulói. A gyerekek, egy a látás hónapja alkalmából megrendezett, rendhagyó szemléletformáló foglalkozáson vehettek részt. A foglalkozás első felében egy interaktív előadás keretein belül megismertettük őket egyesületünk működésével és főbb feladataival, beszélgettünk a látássérültek mindennapjairól és a segédeszközökről, amik segítik őket. Bemutattunk nekik különböző beszélő segédeszközöket (karóra, mérlegek, Blindshell), megismerkedhettek a Braille írással és a közlekedés kapcsán beszéltünk a fehér botok típusairól és használatukról, valamint a vakvezető kutyusok kiképzéséről és a velük való közlekedésről. Az előadás végén a gyerekek kérdéseire válaszoltunk. A foglalkozás második felében 5 különböző állomáson kipróbálhatták a már bemutatott segédeszközöket. Volt lehetőség letakart szemmel fehér botos közlekedésre, speciális társasjátékokkal játszhattak a gyerekek, valamint kipróbálhatták a Braille írógépet. A konyhában különböző konyhai segédeszközökkel ismerkedhettek meg, illetve készültünk nekik egy kis feladattal is, letakart szemmel kellett üdítőt választaniuk és tölteniük maguknak. Az utolsó állomáson szimulációs szemüvegek segítségével átélhették, hogy milyen különböző látási nehézségekkel együtt élni (pl. csőlátás).
A program után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a kísérő tanároktól, a gyerekek pedig olyan jól érezték magukat, hogy a program fél órával tovább tartott a tervezettnél. Végig aktívak és érdeklődőek voltak, öröm volt egy ilyen osztályt fogadni itt a székházunkban. Reméljük sikerült maradandó élményeket nyújtani számukra!
2023. 10. 30.

Éves tájékoztató levél


Mint minden évben idén is kikültük tájékoztató levelünket minden tagunk számára. A postai levél tartalmát ide kattintva megtekinthetik. A postai levél tartalmazott egy sárga csekket is mellyel befizetheti tagdíját.
Reméljük elégedett szervezetünk működésével és sokáig fentartja tagságát közösségünkben!
2023. 10. 25.

Zárvatartás október 27-én


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a látás hónapja alkalmából, október 27-én pénteken, rendhagyó szemléletformáló foglalkozásokat tartunk általános iskolai osztályok számára. A program helyszíne egyesületünk székháza lesz, emiatt személyes és telefonos ügyfélfogadásunk ezen a napon szünetel, székházunk zárva tart.
Október 30-tól a megszokott nyitvatartási időben várunk mindenkit!
2023. 10. 24.

Időközi választó közgyűlés


Tájékoztatjuk tagjainkat, hogy az elnökségben és a felügyelő bizottságban 1-1 tisztség megüresedett. Jelenleg nincs olyan póttag aki a közgyűlés által 50%-os támogatottsági határt elérte volna, így a tisztségviselők pótlására az elnökség időközi választó közgyűlést hív össze.
A választó taggyűlés időpontja 2023 november 10 péntek, 15:30. Helyszíne a szervezet székháza, mely a 7623 Pécs Móricz Zsigmond utca 8. alatt található.
A postai úton kiküldött meghívót ide kattintva is megtekintheti.
2023. 10. 24.

2024 évi tagdíjak


Felhívjuk tisztelt tagjaink figyelmét, hogy már befizethetőek a 2024 évi tagdíjak, melynek mértéke továbbra is 3000 forint. Tagdíját rendezheti a postai levélben kiküldött csekkel , ügyfélszolgálatunkon kézpénzben vagy átutalhatja a 50800111-11153542 számú bankszámlánkra. Felhívom figyelmét arra is, hogy alapszabályunk értelmében azon tagjaink tagsági jogviszonya megszűnik, akiknek 1 éves tagdíj hátraléka keletkezik!
Tagsági jogviszonyának fenntartásával Ön is támogatja szervezetünk működését és céljaink elérését, így kérem tartsa fenn tagságát, ez közös érdekünk!
2023. 10. 24.

Pályázati nyertesek


Elnökségünk döntött a 2023 évi segédeszköz és tanulmányi pályázatokról. Idén is igyekeztünk a legtöbb tagunkat támogatni, lényegében minden időben beérkezett és érvényes pályázat nyertesnek minősült.
A segédeszköz pályázatunkon 27 személyt, a tanulmányi pályázaton 7 személyt támogattunk összesen 725 ezer forint értékben! Minden pályázót postai levélben értesítünk pályázatának eredményéről és az esetleges további teendőkről.
Köszönjük a Pécsi Első Lions Klub adományát amivel hozzájárultak támogatásainkhoz.
Gratulálunk a nyerteseknek, örülünk hogy segíthettünk!
2023. 10. 16.

Szemléletformálás: Deák és Jókai


Munkatársaink októberben a látás hónapja alkalmából számos iskolai szemléletformáló foglalkozást tartanak. Fontosnak tartjuk a gyerekek szemléletét fejleszteni, érzékenyíteni őket a fogyatékkal élők, különösen a látássérültekkel kapcsolatosan. Ezen a héten 10 órát tartunk a Deák és a Jókai iskolákban.
2023. 10. 16.

Bibliai beszélgetések


Októberben folytatódik bibliai beszélgetés programunk. A következő alkalom időpontja: 2023. október 16. hétfő 15 óra.

A program helyszíne egyesületünk székháza: (7623 Pécs, Móricz Zsigmond u. 8).

Az esemény témája: A szelídség

Ezen az alkalmon vendégeink is lesznek Budapestről, a Vakmisszióból ellátogat hozzánk Durgonics Tamás és Farkas Natália.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
2023. 10. 13.

Támogatási pályázataink eredménye


Elnökségünk döntött a 2023 évi segédeszköz és tanulmányi pályázatokról. Idén is igyekeztünk a legtöbb tagunkat támogatni, lényegében minden időben beérkezett és érvényes pályázat nyertesnek minősült.
A segédeszköz pályázatunkon 27 személyt, a tanulmányi pályázaton 7 személyt támogattunk összesen 725 ezer forint értékben! Minden pályázót postai levélben értesítünk pályázatának eredményéről és az esetleges további teendőkről.
Köszönjük a Pécsi Első Lions Klub 100.000 ft adományát amivel hozzájárultak támogatásainkhoz.
Gratulálunk a nyerteseknek, örülünk hogy segíthettünk!
2023. 10. 10.

2024. évi tagdíjfizetés


Tájékoztatjuk a Kedves Sorstársakat, hogy már lehetőség van egyesületünknél a 2024. évi tagdíjak befizetésére. Az éves tagdíj összege nem változott, továbbra is 3000 Ft.

Hamarosan postázásra kerülnek a már megszokott levelek amelyeket minden évben küldünk. Ezekhez mellékelt csekken is történhet az éves tagdíj befizetése, de természetesen lehetőség van személyes befizetésre is egyesületünk irodájában (7623. Pécs, Móricz Zs. u. 8.) vagy átutalással történő befizetéssel az 50800111-11153542számú MBHbanknál vezetett számlaszámra (A közleménybe kérjük tüntessék fel a következőket: név; törzsszám).
2023. 10. 09.

Elnökségi ülés


Tájékoztatjuk az érdeklődő sorstársakat, hogy egyesületünk vezetősége soron következő ülését 2023 október 9.-én 16:30 órás kezdettel tartja, a szervezet székházában.
Napirendi pontok:
1. Az Elnök beszámolója
2. Választó közgyűlés összehívása
3. Döntés a segédeszköz és tanulmányi pályázatokról
4. Egyebek
Az érdeklődő sorstársak az ülésen részt vehetnek, de tanácskozási joga csak a vezetőségi tagoknak van.
2023. 10. 05.

Fehér bot napi összejövetel


Szeretettel hívunk mindenkit a VGYBME Fehér bot napi összejövetelére, melyet 2023.10.13.-án (pénteken) tartunk az egyesület székházában (Pécs, Móricz Zsigmond u. 8.).
A program a következő:
14:00 órakor közös önköltséges ebéd. A menü zöldséges ragu lesz, mellyel ezúttal a vegetáriánusoknak szeretnénk kedvezni. Ezt követően gesztenye sütésre invitáljuk a résztvevőket.
15:30-tól beszélgetések a Sorstársak fehér bottal kapcsolatos élményeiről és tapasztalatairól, legyen az akár pozitív vagy negatív.
16:00-tól Fehér bot napi kvízjáték.
17:00 órától zenés táncos ifjúsági klub kezdődik. Étel-ital fogyasztás batyus jelleggel.
Az ebéd díja 500 Ft, melyre október 11. (szerda) 12:00-ig lehet jelentkezni nyitvatartási időben.
2023. 10. 09.

Vakvezetőkutyás klub, Jobb megelőzni, mint gyógyítani


Szakmai előadással, 2023. október 7-én vette kezdetét a VGYBME Atlasz Vakvezetőkutyás Klubja. Az előadást dr. Balatonyi Lilla állatorvos tartotta, és a kutyák külső és belső élősködői által terjesztett betegségek megelőzéséről szólt, fókuszban az egyre inkább terjedő szív- és bőrférgességgel.
A Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete az idén, június végén hívta életre az Atlaszról, a néhai pécsi vakvezetőkutyáról elnevezett klubját. Az AVK tagja lehet bármely, az egyesület Alapszabálya szerinti működési területén, a dél-dunántúli régióban életvitelszerűen, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült, függetlenül attól, hogy tagja-e a VGYBME-nek, vagy sem. A klub életre hívásának célja a vakvezetőkutyások helyi érdekképviseletének és érdekérvényesítésének erősítése, és a vakvezetőkutyák gazdái ismereteinek bővítése a kutyák betegség megelőzével kapcsolatban.
Az első szakmai előadáson a jelenlévők meggyőződhettek arról, hogy a kutyák élősködői által terjesztett betegségek témakörében is vannak egymásnak ellentmondó, vagy éppen téves információk az interneten, és hogy „dr. Google” nem mindig a barátunk, ha állatorvosi szakismeretekről van szó. A paraziták ellen védő tabletták, egyéb készítmények májkárosító hatása elenyésző, eltörpül az élősködők okozta megbetegedések miatt kialakuló betegségek mellett. Az előadást követően a klubtagok kötetlen bezélgetés keretében szőhettek terveket a közösség jövőbeni programjait illetően.
2023. 10. 05.

pályázataink lezárása


A segédeszköz és tanulmányi pályázatainkat szeptember 30-al lezártuk, a forrásunk kimerült.
2023. 09. 30.

Hangoskönyv adományok


Több hangoskönyvvel is bővült egyesületünk hangoskönyvtára egy Komlói támogatónk jóvoltából. Íme néhány példa:
Dobozy; Imre A tizedes meg a többiek
Hasek; Jaroslav Švejk A Dicsőséges csihi-puhi
Rejtő; Jenő Vesztegzár a grandhotelben
Rejtő; Jenő Egy bolond száz bajt csinál
Rejtő; Jenő Az elveszett cirkáló
És még sok más főleg Rejtő Jenő könyvek...
2023. 09. 26.

Sportnap és ifjúsági klub


A VGYBME 2023. szeptember 29-én pénteken Sportnapot és ifjúsági klubot szervez!
Programunk részletei:
- 14 órakor önköltséges ebéd lehetőség szervezetünk székházában. A menü gulyás, melyet Bagó Károly kinevezett szakácsunk készít el. Az ebéden való részvétel nem kötelező, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezési, és az 1200 forintos ebéddíj befizetésének határideje 2023. szeptember 27. (szerda) 12 óra. A többi program díjmentes!
- 15-17 óra között gokartozási, tandemezési, csörgőlabdázási lehetőségek kezdődnek a Jókai Mór Általános Iskolában, mely egyesületünk szomszédságában található.
- 17 órától ifjúsági klub keretében darts, sakk, malom, Pentago, boszorkánykút és más játékokkal, szórakoztató kvízzel várjuk az érdeklődőket. Újdonságként UNO kártyapartit tartunk. Étel-ital batyus jelleggel. Az énekléshez és táncoláshoz Kozma János szolgáltatja a hangulatos zenét.

Helyszín: egyesületünk székháza (7623 Pécs, Móricz Zsigmond utca 8.)
Időpont: 2023. szeptember 29. (péntek) 14 órától

Programunk támogatója a Jókai Mór Általános Iskola, Papp Csaba és a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség, Drótszamár kerékpáros KRESZ-park, és a Pécsi Tudományegyetem Atlétikai Klubja.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Móricz Zsigmond utca elején építkezési munkálatok miatt a közlekedésre fokozottan figyelni kell!

Várunk mindenkit szeretettel!
2023. 09. 20.

Ifjúsági klub


Szeptemberben is várjuk az ifjúságot, kicsiket és nagyokat, fiukat és lányokat egyaránt a hagyományos ifjúsági klubesténkre. Zene-ének-tánc, kellemes társaság, jó hangulat, további programokat később teszünk közzé. Szeretettel várunk mindenkit!
Felhívjuk a figyelmet, hogy a megszokottaktól eltérően ezúttal nem a hónap második, hanem a hónap utolsó péntekén, szeptember 29-én kerül a találkozó megtartásra! Szeretettel várunk mindenkit!
2023. 09. 04.

Segédeszköz beszerzés


Tájékoztatjuk a kedves sorstársakat, hogy 2023. Szeptember 14-én csütörtökön Budapestre utazik munkatársunk, ha bármilyen segédeszközre lenne szüksége a MVGyOSz illetve a VGyKE Láthatárbolt kínálatából igényeiket a pontos ár befizetése mellett jelezzék irodánk felé 2023. Szeptember 12-én kedden 12 óráig. (A vételár hiányában és a megadott időponton túl érkező megrendeléseket nem tudjuk teljesíteni a fent jelzett időpontban teljesíteni.)

Megrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal személyesen, telefonon vagy ügyfélszolgálatunk e-mail címén:
ugyfelszolgalat@pecsivakok.hu
2023. 09. 02.

Mézrendelési lehetőség egyesületünknél¦Tájékoztatjuk a kedves sorstársakat, hogy a Simai Családi Méhészet továbbra is mézrendelési lehetőséget biztosít a tagtársaknak, változatlan árakon! Mézrendeléseiket a pontos ár befizetése mellett van lehetőségük az egyesületünk irodájában leadni, ügyfélfogadási időben.
2023. 09. 01.

Braille-író verseny igényfelmérés


Szeretnénk felmérni részvételi szándékukat egy a fehér bot napjához kapsolódó programmal kapcsolatban. A program részleteiről a következőkben olvashatnak:
A program egy digitális (mobileszközön) való braille író verseny lenne, melynek célja a braille írás használatának népszerűsítése, valamint a helyesírás előtérbe hozása. A versenyen való részévtellel megmérettethetik magukat, hasznosíthatják megszerzett tudásukat a braille írás művészetében. A program helyszíne egyesületünk székháza lenne (Pécs, Móricz Zs. u. 8.).
Kérjük Önöket, hogy legkésőbb 2023. Szeptember 10. – ig jelezzék egyesületünk elérhetőségein nyitvatartási időben érdeklődésüket a program iránt.
2023. 09. 01.

Bibliai beszélgetés szeptemberben is


Szeptemberben folytatódik bibliai beszélgetés programunk.
A soron következő alkalom időpontja: 2023. szeptember 18. (hétfő) 15 óra.
A program helyszíne egyesületünk székháza: (7623 Pécs, Móricz Zsigmond u.8.)
Az esemény témája: A türelem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
2023. 09. 01.

Vezető tisztségviselő választás


Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy Kiss László lemondott felügyelő bizottsági tagságáról mivel munkajogviszonyba került egyesületünkkel, valamint lemondott elnökségi tagságáról Maros István. A vezetőségnek csupán 1 olyan póttagja van aki a 2022 évi tisztújító választó közgyűlésen elérte az 50%-os érvényességi küszöböt, Karácsony Józsefné elnökségi póttag. Viszont ő a felügyelő bizottságban már tisztséget szerzett és az összeférhetetlenségi szabályok miatt két tisztséget nem tölthet be. A szervezet zökkenőmentes működése érdekében a megüresedett tisztségek pótlására új választó közgyűlést fog kiírni az elnökség. Az egyes javaslatokat a jelölő bizottság felé lehet jelezni: BogdánZoltánné, Csóka Gáborné, Kiss László.
2023. 08. 15.

Baleset megelőző munkálatok


Önkéntes tűzoltók végeztek baleset megelőző munkákat az egyesület székházán. Július utolsó szombatján a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által küldött emberek távolították el az egyesület székháza homlokzatán feltáskásodott vakolatot.

Bögyös Zoltán elnök a katasztrófavédelem segítségét kérte annak megállapításában, hogy megalapozottak-e azok az állítások, miszerint a székház műszaki állapota életveszélyes, a tetőről lehulló cserepek és a falazatról leomló vakolat illetve tégladarabok veszélyeztetik az épületet megközelítő emberek testi épségét.
Látás és szakértelem hiányában a tárgykörben felelősségteljesen dönteni csak így lehetséges.

A héten a katasztrófavédelem megbízott munkatársai a helyszínen jártak és felmérték a helyzetet. Megállapították, hogy az épület homlokzatán néhány helyen feltáskás adott a vakolat és még mielőtt magától hullana le, érdemes eltávolítani.
A tetőzettel kapcsolatban sem szolgáltak jó hírekkel, javításra szorul.
Július 29-én szombaton kiszállt a helyszínre egy önkéntes tűzoltókból álló csapat, akik nagyjából három négyzetméternyi laza vakolatot vertek le az épület falairól. Ezen kívül még néhány apróbb munkát is elvégeztek a tetőszerkezeten.

A tűzoltó munka a közvetlen balesetveszélyt elhárította, már senkinek nincs mitől tartania, de a tetőzet teljeskörű vízzáróvá tétele elengedhetetlen ahhoz, hogy a beázások miatt keletkező vakolat rongálódás megszűnhessen.

A tető teljes felújításának költsége a jelenlegi kalkuláció szerint hozzávetőleg 15-20 millió forintra rúg. Ez az egyesület teljes évi költségvetésével megegyező összeg.
Emellett - lévén műemlék épületről van szó - a felújítást szakemberrel meg is kell terveztetni, ami szintén több millió forintos költség.
Az egyesület saját forrásból egy ilyen mértékű beruházást nem tud finanszírozni. Ezért az ügyben a tulajdonos, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségét kell kérnie.
2023. 08. 02.

Szemléletformálás: Új élményeket vittünk Szigetvárra


2023. július 17-én ismét egy szigetvári, nyári napközis táborban jártak munkatársaink. Ezúttal 22 alsó tagozatos kisdiák számára engedtek bepillantást a látássérültek, az általánostól eltérő élethelyzeteibe.
A napirendből most sem hiányzott a népszerű, az utcai közlekedésben való segítségnyújtás helyes módjának bemutatása és szituációs játék formájában történő gyakorlása, és persze a vakvezetőkutya szerepének ismertetése sem.
De nagyon tetszett a gyerekeknek az is, amikor egy formaválogató és párosító játékot kellett eltakart szemmel játszani. Meglepetésükre ez nem is volt annyira egyszerű, mint ahogy azt előzetesen gondolták.
A szemléletformáló foglalkozás közvetlen hatást gyakorol a résztvevőkre, és közvetett pedig családtagjaikra, és azon látássérültekre, akikkel életük során találkoznak majd.
Az iskoláskorú gyerekek számára tartott szemléletformáló foglalkozások az egyesület alapszabályában foglalt, a látássérült emberek érdekérvényesítése cél szerinti tevékenység végzése.
2023. 07. 17.

Segédeszköz és Tanulmányi pályázatok 2023

Örömmel tájékoztatjuk szervezetünk tagjait, hogy elnökségünk 2023. április 24-i döntése alapján 2023-ban is kiírjuk tanulmányi és segédeszköz vásárlást támogató pályázatainkat.

Mindkét pályázat esetében a beadási határidő: 2023. szeptember 30. A pályázatok nagyrészt megegyeznek az előző évi pályázatokkal, csupán apróbb változásokat tartalmaznak.

Kérjük a pályázatok beadása előtt gondosan olvassák végig a pályázati kiírásokat!

A részletes kiírást és az adatlapot letölthetik az alábbi linkekről, illetve beszerezhetik egyesületünk irodájából is ügyfélfogadási időben.

Letöltési linkek:
2023 évi segédeszköz pályázat kiírás
2023 évi segédeszköz pályázat adatlap
2023 évi tanulmányi pályázat kiírás
2023 évi tanulmányi pályázat adatlap


Segédeszköz beszerzés

Tájékoztatjuk a kedves sorstársakat, hogy 2023. június 16-án pénteken Budapestre utazik munkatársunk. Ha bármilyen segédeszközre lenne szükségük a MVGyOSz illetve a VGyKE Láthatárbolt kínálatából, igényeiket a pontos ár befizetése mellett jelezzék irodánk felé 2023. június 14-én szerda 12 óráig.

(A vételár hiányában és a megadott időponton túl érkező megrendeléseket nem áll módunkban a fent jelzett időpontban teljesíteni.)

Linkek:

Az MVGyOSz segédeszköz bolt weboldala

Láthatár weboldala

Megrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal személyesen, telefonon vagy ügyfélszolgálatunk új e-mail címén:
ugyfelszolgalat@pecsivakok.hu
2023 06 08


Ifjúsági klub július 14


Egyesületünk 2023.07.14-én pénteken 16:00 órai kezdettel tartja havi Ifjúsági klubját, amelyre szeretettel és zsíroskenyérrel várjuk a kedves sorstársainkat. A rendezvényre ezen felül batyus jelleggel ételt/italt lehet hozni
Zene, karaoke, játék, jó hangulatú beszélgetések, ezzel várunk mindenkit!
2023 07 12

Júniusi ifjúsági nagyklub


E hónapban 2023. június 9-én (pénteken) kerül megrendezésre.

A Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség gokartozási lehetőséget ajánlott fel az érdeklők számára. A Jókai Mór úti általános iskola sportpályáján lesz lehetőség a gokartozásra. A székházból 16 órakor közösen megyünk a helyszínre, mely pár perc sétányira van csupán.

Bagó Károly sorstársunk egy délutáni főzéssel is készül. Ez alkalommal babgulyás lesz a menü. Aki szívesen részt venne az önköltséges "uzsonna-ebéden", az legkésőbb 2023. június 7-én 12 óráig befizetheti egyesületünknél 1 főre 1200 Ft adag árát.

Mindezeken túl lehetőség lesz beszélgetésre, zenehallgatásra, táncra, társasjátékra és még sok egyéb mókára. Rágcsálni és innivalót bárki hozhat batyus jelleggel.

Várunk mindenkit sok szeretettel!

Felhívjuk a kedves sorstársak figyelmét, hogy csak az előzetesen jelentkezőket és befizetést teljesítőket tudjuk kiszolgálni, a határidő lejárta után nincs mód az étkezésre jelentkezni!
2023 06 01


Édesség adomány kiosztása

A Pécsi Első Lions Club idén újra - immár hagyomány szerűen megajándékozta egyesületünket egy dobozra való édességgel, amit hálásan köszönünk nekik!

Az édességek az ifjúsági klub alkalmával kerülnek kiosztásra. (Érkezési sorrendben, a rendelkezésrá álló mennyiség erejéig.)
2023 06 01


Júniusi elnökségi ülés

Értesítjük, hogy a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete elnökségi ülése 2023. június 5-én (hétfő) 16:30 órára az egyesület 7623 Pécs, Móricz Zs. u. 8. sz. alatti székházába összehívásra kerül.

Napirendi pontok
1. Az elnök beszámolója;
2. Szegedi kirándulás támogatásának;
meghatározása;
3. Etikai ügyek;
4. Komlói lakás felújításának anyagi fedezése;
5. Egyebek;
2023 06 01


Informatika fejlesztés 16 év alatti tagoknak

Mindig nagy örömmel számolunk be kedves sorstársainknak, amikor valami jó történik házunk táján. Most is egy fantasztikus lehetőséggel bővül szolgáltatásunk.

Májustól egyesületünk informatikai fejlesztési lehetőséget biztosít 16 év alatti látássérült tagjaink számára.

A fejlesztésre jelentkezni és időpontot egyeztetni Bede Anita munkatársunknál lehet az alábbi telefonszámon:
06306526004
2023 06 01


Masszázs szolgáltatás

Felhívjuk szíves figyelmüket egyesületünknél tagjaink továbra is ingyenesen, pártoló tagjaink és külső személyek pedig kedvezményesen vehetik igénybe frissítő masszázs szolgáltatásunkat.

Október végén kiküldött tájékoztató levelünk melléklete volt egy masszázs kupon, melyet átadhatnak rokonoknak, barátoknak vagy ismerősöknek is, akik kipróbálhatják szolgáltatásunkat egy alkalommal ingyen.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Ez ügyben kérjük keressék bizalommal irodánkat ügyfélfogadási időben személyesen vagy a 72/534-556-os telefonszámon.

A kezelésre lepedőt vagy nagyméretű törülközőt kell hozni!

Szolgáltatásunk hosszú távú fenntarthatósága érdekében hálásan fogadjuk adományaikat.

Masszázs Házirend

 • Szolgáltatásunk frissítő masszázs, nem minősül gyógykezelésnek.

 • Kezelés kizárólag bejelentkezés és időpontfoglalás után vehető igénybe.

 • Időpontot foglalni telefonon vagy személyesen, legkésőbb a kezelést megelőző napon ügyfélszolgálati időben lehet.

 • A kezelésre pontosan kell érkezni, lehetőleg 10 perccel a kiadott időpont előtt. Késés esetén a masszázsra szánt időből levonódik a késés ideje, ezáltal megrövidül a kezelés.

 • Időpont lemondása esetén legkésőbb 24 órával a kezelés előtt legyenek kedvesek jelezni halasztási szándékukat. Amennyiben foglalás ellenére nem jelennek meg és ez ismételten előfordul, nem áll módunkban ezt követően új időpontot kiadni.

 • Megkérjük kedves vendégeinket, hogy a kezelésre hozzanak magukkal lepedőt vagy nagyméretű fürdőlepedőt. Ennek hiányában sajnos nem tudja masszőrünk vállalni a kezelést.

 • Amennyiben kísérővel érkezik, úgy munkatársunk ügyfélfogadási időn kívül felkérheti kísérőjét, hogy a kezelés ideje alatt a masszázs helységben tartózkodjon.

 • A szolgáltatást mindenki saját felelősségére veszi igénybe.

 • Kérjük, ügyeljenek a személyes higiéniára, tisztán érkezzenek a kezelésre.

 • A szolgáltatás akkor vehető igénybe, ha nem szenved olyan betegségben és nem áll olyan orvosi kezelés alatt, ami a masszázs szolgáltatás igénybevételét ellenjavallja. (legyengült egészségügyi állapot, gyulladásos állapot, láz, bőrbetegség, daganatos megbetegedés, szívbetegség, epilepszia, magas vérnyomás, trombózis, érszűkület, fekély, alkoholos — drogos állapot, előrehaladott csontritkulás, csontsérülések, rándulás, ficam heveny szakasza, a menstruáció első 2 napja, terhesség)

 • A szolgáltatás igénybevétele a házirend egyidejűleg történő elfogadását is jelenti.

 • Aki a házirendet nem tartja be, az nem veheti igénybe a szolgáltatást.


2023 06 01


Régebbi híreink a hírarchívumban találhatók.

2023: január, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december

2023. évi aktuális hírek

2022. évi hírek


A Weboldal 800x600 képfelbontásra és a látássérültek
igényeit figyelembevéve készült.
Webmester: Bögyös Zoltán
Copyright © VGYBME 2012